Webster Elementary School

Fresno, CA

Sited within an inner-city location of older residential structures, the existing school campus contained a multi-purpose building, a six-classroom pod building, and several daycare buildings, with remaining operations housed in portable units. The expansion program included new administrative offices, classrooms, and a library media center.

Designed as a single building for security, compactness, and energy efficiency, the triangular footprint of the new structure realigned pedestrian movement within the campus. Portable classrooms that were required to remain on site were re-arranged in an arc in order to create an amphitheatre space around an existing tree, improve circulation, and provide visual monitoring of play areas. An open trellis, constructed of suspended pipes, greets visitors and anchors a unifying directional spine that transverses the site, connecting the new structure to the existing facilities.